Stockholmsbörsen i fredags: Precis som tyska DAX steg Stockholmsbörsen stadigt under fredagen efter de positiva tyska IFO-siffrorna.
Säljtrycket varade inte mer än några minuter innan köparna fick till en lång svans från stödnivång 1036. Därefter bildades allt högre bottnar under hela dagen. Stängningen 1055,7 motsvarade en uppgång med 1,4 procent och nära nog dagshögsta. Omsättningen uppgick under fredagen (som var lösendag) endast till 12,8 miljarder kronor vilket var hela 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Föregående vecka stängde på plus 2,7 procent vilket innebär att uppgången hittills i år nu är uppe på 6,9 procent. 60 procent av de aktier jag bevakar steg, vilket är anmärkningsvärt dålig bredd med tanke på den kraftfulla uppgången.
I fredags skrev jag att man skulle vara beredd på att torsdagens inside day kunde vara en uppladdning för en större rörelse. Fredagens negativa öppning där köparna kom tillbaks vid stödnivån och skapade en key reversal för uppgång är normalt en tillförlitlig formation, speciellt när den kommer efter en längre tids nedgång, vilket inte är fallet denna gång.
Högst omsatta aktier i fredags var Volvo B (+0,7%), SKF B (1,9%) och HM B (+1,7%).
Bästa sektorer i fredags blev telekom och gruvbolag som steg 2,1 respektive 1,9 procent. Sämt gick teknologi och fastighetsbolag som backade 0,8 procent vardera.
Bolagsnyheter i punktform:
– AstraZeneca: Köper USA-bolag, Barclays höjer riktkursen
– TeliaSonera: BoA sänker riktkursen till 50 kr
– Boliden: Citi rekar sälj
– SKF: BoA höjer riktkursen
– Getinge: BoA/ML höjer rek till neutral
– MTG: JP Morgan sänker rek
– Axis: Köpläge efter kursras enligt DI
Teknisk analys OMX/SP500: Redan efter en dags kraftfull uppgång är nu gummisnodden hårt spänd på ovansidan, igen. OMXS30 nådde i fredags upp till 20-dagars medelvärde som sammanföll med den tidigare utbrottsnivån 1055-1060. Det blir nu spännande att se om vi återigen får ett test av den de tidigare stödnivåerna eller om en ny högre topp kommer att bildas. Det troligaste är att vi får en initial nedgång i spåren på den spända gummisnodden, därefter är det 1045-1042 följt av stödet vid 1036 som blir intressanta att bevaka ifall vi ska få en uppstuds därifrån eller nya lägre bottnar.
Följande bolag rapporterar idag:
– Alfa Laval (kl 12.30), Elos (kl 13.00), Micronic Mydata (kl 10.00), Moberg Derma (kl 12.00), Nederman (kl 16.00)Utländska bolag som rapporterar idag:
– Philips (kl 7.00), ST-Ericsson (efter USA-börsernas stängning),
Stmicroelectronics, Texas Instruments (kl 22.30)Tider som är intressanta idag:
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) april kl 4.30
– Frankrike: industrins konfidensindikator mars kl 8.45
– Frankrike: inköpschefsindex (prel) april kl 8.58
– Tyskland: inköpschefsindex (prel) april kl 9.28
– EMU: inköpschefsindex (prel) april kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: budgetunderskott och statsskuld 2011 kl 11.00
– CANADA: Grossistförsäljning under mars kl 14.30
– USA: Auktion av 3- och 6-månaders skuldväxlar kl 17.30
USA i fredags: Klimatet i det tyska näringslivet indikerade en oväntat stor optimism när det tyska IFO-institutet presenterade sin rapport för april, i fredags. Starka rapporter från Microsoft och General Electric hamnade i den positiva vågskålen medan Apple gick emot strömmen.
Efter en inledande uppgång nåddes dagshögsta 1386 redan efter en timmes handel. Därefter backade S&P 500 resten av dagen för att till slut stänga på 1378,5 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Bäst av börsindexen gick Russell 2000 som steg 0,6 procent medan Nasdaq 100 backade 0,4 procent vilket var femte dagen i rad som indexet stängde på minus. Totalt omsattes 3 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 10 procent fler än det dagliga snittet. 440 aktier steg och 49 stängde på minus. Hittills i år har S&P 500 avancerat 9,6 procent vilket kan jämföras med 6,6 procent för DJIA och hela 15,2 procent för Nasdaq Composite.
Även om fredagens kursstapel indikerar en viss osäkerhet med en öppning och stängning innanför torsdagens kursstapel har vi vid tidigare tillfällen sett köparna komma tillbaks. Det som kan tynga något är att indexet de senaste veckorna har haft allt svårare att ta ut och etablera sig ovanför 20-dagars medelvärde och den förhållandevis långa svansen som bildades på ovansidan i fredags. De allt fler lyckade testerna av den stigande stödlinjen innebär att fler köpare ”hittar nivån” men å andra sidan oxå att det ligger många stoppar som kan effektueras om nivån punkteras.
Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Förutom oron för krisländerna inom EU oroar även de sämre framtidsutsikterna för ”världens draglok” Kina. Hong Kong-börsen faller med 0,7 procent. i Australien noteras en nedgång med 0,3 procent. Japanska Nikkei noteras 0,1 procent under nollan och i Kina faller Shanghaibörsen med 0,3 procent.